Despre castel

Castelul Sükösd Bethlen

La periferia Ținutului Secuiesc, pe malul drept al râului Olt, cel care separă Munții Perșani, în centrul localității se situeaza fortăreața.
Renumitul arhitect-polihistor Kós Károly, afirmă că construcția castelului este în mod explicit și special nativ constructor al spiritului transilvănean. Potrivit unei inscripții abea vizibile pe bastionul de pe partea sud-vestică Sükösd György, boierul comunitații și comandantul oștii principiului Bethlen Gabor, a fost inițiatorul construcției.
La începutul secolului al 17-lea, în 1624, pe conacul deja existent Sükösd György ridică, în stil renascentist, un castel. Potrivit istografiei acesta a construit clădirea nouă în locul mănăstirii din pietrele acestuia. Inscripția originală era: ,,SoliDeoGloriaextruifeat ex fundamento Georgios Sukosd A.D.1624.9 Maj”.
Preotul reformat Dr. Imreh Barna la începutul aniilor 60, când scrie monografia satului, specifică: ,,anul și unele litere din inscripție sunt și azi vizibile în după amiezi însorite” (în zilele noastre mai puțin). Fortăreața are forma unui pătrat neregulat, având la colțuri bastioane conice. Acest model de construcție se regăsește pe tot teritoriul Ungariei. Aproape de localitate mai putem găsi asemenea construcții în Făgăraș, Iernut, Cetatea de Baltă, Brâncovenești, etc.
Câteva decenii mai tărziu, castelul, în formă de pătrat este deținut de Budai Péter, un proeminent diplomat al Transilvaniei, care ridică zidurile castelului, bastioanele, podul de castel, telecabina și depozitul de arme. Din 1694 Bethlen Sámuel, fiul cancelarului Bethlen János, tatăl lui Bethlen Kata moștenește castelul iar până în 1863 atât castelul cât și domeniul acestuia aparțin dinastiei Bethlen. În acel moment (1863), Banca de Credite din Transilvania îl cumpără de la Bethlen Mihály și mai târziu îl cedează contelui Teleki Sámuel.
În 1903 castelul este achiziționat de la contele Teleki, de Composesoratul de Pădure și Pășune din Racoș, iar din acel moment începe degradarea acestuia. În timpul Primului Război Mondial statul maghiar a luat în calcul restaurarea acestuia. În 1917 toate materialele necesare restaurării erau depoziate în curte, dar în urma întămplărilor ulterioare anului 1918 acest proiect a luat sfârșit.
După căderea regimului comunist s-a încercat restaurarea parțială, dar procesul nu a durat prea mult (practic au încetinat declinul total al castelului). De menționat este totuși faptul că dacă după 1989 nu se făcea nimic în vederea salvarii castelului, în momentul de față era doar istorie.
În 2019 Composesoratul de Pădure și Pășune din Racoș, după o lungă procedură juridică redobândește proprietatea asupra castelului și tot în acest an încheie un contract de închiriere prin care cedează dreptul de administrare Asociației Alsórákosért.
Realitatea ne arată că această clădire minunată și cu o istorie aparte trebuie restaurat cât mai repede posibil. Din cele patru bastioane unul nu mai există, deasemenea cea mai frumoasă și mai valoroasă parte, sala cavalerilor sau palatul nu mai există. În suita doamnelor, piedestalele sculptate sunt încă întregi, dar necesită o intervenție foarte rapidă. Turnul castelului este într-o stare destul de bună. Starea bastionului unde a fost bucătăria și celui nord-vestic unde a fost depozitul de arme sunt satisfăcătoare, dar în același timp este nevoie de intervenția rapidă a experților, astfel încât acest frumos castel istoric al Transilvaniei să poate să fie admirat mult timp.
În măsura posibilităților Asociația Alsórákosért se angajează să conserveze starea castelului și în viitorul apropiat să încerce un proiect de restaurare completă.